NOWOŚĆ!
WYDZIAŁ NAUK O ZDROWIU
- 6 semetrów,
- studia stacjonarne,
- studia niestacjonarne,
- 3000 godzin ogółem, w tym 960 godzin praktyk zawodowych.
Absolwent zdobywa umiejętność posługiwania się podstawową wiedzą z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw.
Absolwent jest przygotowywany do realizacji następujących działań oraz wykorzystywania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji:
-planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności;
-planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją;
-oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;
-zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym;
-oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
-kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami higieny produkcji, Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP) i Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej i Sanitarnej;
-oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób; -organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwent zna język obcy na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętności posługiwania się językiem specjalistycznym z zakresu medycyny.
Absolwent jest przygotowany do pracy w:
-publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej;
-zakładach żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego,
-organizacjach konsumenckich lub w przedsiębiorstwach handlowych i produkcyjnych przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny),
-inspektoratach nadzoru sanitarno–higienicznego,
-instytucjach zajmujących się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym,
-instytucjach zajmujących się promocją zdrowego stylu życia,
-placówkach zajmujących się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną,
-placówkach zajmujących się projektowaniem diet, profilaktyką zdrowotną oraz doradztwem żywieniowo-dietetycznym,
-zakładach żywienia zbiorowego oraz zakładach cateringowych obsługi szpitali,
-sanatoriów, domów opieki i klientów indywidualnych,
-samodzielne prowadzonej działalności gospodarczej,
-w szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).
Absolwent posiada predyspozycje psychofizyczne do pracy z ludźmi zdrowymi i chorymi oraz posiada przygotowanie ogólne i zawodowe obowiązujące w ochronie zdrowia. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia (poziom 7 PRK). Ponadto absolwent nabędzie praktyczne umiejętności skutecznego wykorzystywania zdobytej wiedzy oraz jej systematycznego doskonalenia zawodowego. Mając świadomość współodpowiedzialności za zdrowie pacjenta, wykonywać będzie swój zawód ze szczególną starannością, zgodnie z zasadami etyki zawodowej i uregulowaniami prawnymi. Różnice w stosunku do innych programów o podobnie zdefiniowanych celach i efektach uczenia się prowadzonych na uczelni.
Praktyczny wizerunek kształcenia




Rekomendacje:
- Dietetyk Patrycja Górska-Moch
- Niepubliczne Przedszkole GAMA
- Niepubliczne Przedszkole RADOŚĆ
- Niepubliczne Przedszkole SMYK
- Zielony Pieprz - Hotel Centrum
CZASOPISMA BRANŻOWE WBN i EBSCO - DIETETYKA
Rekomendacje studentów i absolwentów:
Partnerzy strategiczni kierunku:
Leniwa Baba - bar mleczny |
Bar Smaki Powiśla |
FIT Medica Dietetyka Aleksandra Kustosz |
Przedszkole Niepubliczne "Radość" |
Niepubliczne Przedszkole „Smyk” |
Niepubliczne Przedszkole "Gama" w Rakowcu |
Restauracja Zielony Pieprz |
Copernicus Podmiot Leczniczy Sp. z o.o. |
Restauracja Miła |
Restauracja La Cantina |
|
|
FitLine |
Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska |
Dietetyk Patrycja Górska-Moch
|